ارتودنسی دندان به صورت ثابت و متحرک بوده و رویکردی درمانی برای بستن فاصلهی بین دندانی، بهبود کجی دندانها، نامرتبی دندانها و صاف کردن دندانها است. در این روش، دندانها مرتب شده و در وضعیت بهتری قرار میگیرند. رویکرد درمانی ارتودنسی دندان، علاوه بر درمان، کنترل بهبود ظاهری دندان، آفرینش لبخندی زیبا و وضعیت رشد فک صورت (ارتوپدی فک و صورت) برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان نیز را در بر میگیرد. البته ارتودنسی کودکان، برای جلوگیری از جراحی فک در سنین بالاتر، به واسطهی رشد فکی با پلاکهای فانکشنال انجام میشود.
چه افرادی به ارتودنسی دندان نیاز دارند؟
فقط متخصص ارتودنسی دندان یا دندان پزشک بر اساس معاینات بالینی، پرونده پزشکی بیمار، قالبگیری دندان، تصاویر رادیوگرافی و سایر موارد، میبایست انجام شدن یا نشدن ارتودنسی دندان و اصلاح طرح لبخند برای بیمار را مشخص کند و با بهرهگیری از روشهای نوین درمانی مانند وسائل ارتودنسی نامرئی و فرمتهای مختلف بریسهای زیبایی (شفاف و رنگی) و تجهیزات و فناوریهای جدید، متناسب با وضعیت سلامت بیمار، مراقبتها و برنامههای درمانی مناسب را برای وی ارائه نماید.
در مجموع، افرادی که فک بزرگ و دندانهای کوچک و فاصلهدار دارند یا برعکس، دندانهای بزرگ و فک کوچک دارند که شلوغ به نظر میآید، افرادی که دندانهایشان زاویهی درست و فاصلهی مناسبی ندارد یا بر اثر مشکلات پزشکی، تصادف، مکیدن انگشت در کودکی و… دندانهای زیبایی ندارند و نمای دندانهایشان را دوست ندارند، نیازمند خدمات ارتودنسی دندان هستند.
زمان انجام ارتودنسی دندان
انجام ارتودنسی فلزی دندان در کودکی بهترین نتیجه را خواهد داشت اما، برخلاف تصور عموم، ارتودنسی دندان تنها برای سنین پایین نیست و تا زمانیکه در دهانتان دندان دارید، فرصت برای اصلاح لبخندتان وجود دارد و اصلاح دندان، در سنین رشد فقط سرعت بیشتری دارد. امروزه تقاضای انجام ارتودنسی دندان بین بزرگسالان رو به افزایش است و تفاوت انجام ارتودنسی دندان بین بزرگسالان و کودکان وجود ندارد. اما بهترین سن برای تغییرات راحتتر و ملموستر، برای دختران کمتر از سیزده سالگی و برای پسران کمتر از پانزده سالگی است.
دورهی درمان ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟
حدودا یک سال و نیم تا دو سال و نیم این روند درمانی طول خواهد کشید. و البته بعد از آن برای نگهداری بهتر، مدتی باید پلاک دندانی را استفاده کنید.
انواع ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان، در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارد. در روش متحرک، فرد میتواند ارتودنسی را از دهانش خارج کند و بعداً سرجایش بگذارد اما در روش ثابت براکتها به دندان میچسبند و نمیتوان آنها را خارج کرد. ارتودنسی نامرئی، هم روش جدیدی است که اخیرا ًدر دنیای دندانپزشکی با استقبال قابل توجهی رو به رو شده است و با پلاستیک شفاف و سختی ساخته شده که تقریبا ً در دهان دیده نمیشود.
در طول درمان، چه مراقبتهایی لازم است؟
چند روز پس از ارتودنسی دندان، فقط باید غذای نرم خورد و بعد از آن نیز باید بسیار مراقب بریسها بود چرا که چسب شکنندهی آنها با غذاهای سخت، چسبنده و ترد، ممکن است دچار آسیب شود. همچنین از مسواک مخصوص و نخ دندان باید به طور مرتب استفاده کرد تا دندانها دچار پوسیدگی نشوند.
مراحل انجام ارتودنسی
اهم اقدامات دندان پزشک در طول انجام ارتودنسی دندان عبارتست از:
مرحله اول: رادیوگرافی و قالبگیری دندانها
- تهیه عکسهای رادیوگرافی پانورامیک از بینظمیهای دندان(تصویر تمام دندانها) و عکس هر یک از دندانها
- تهیه عکس از صورت، دهان و دندانهای بیمار به عنوان بخشی از پرونده پزشکی بیمار
- قالبگیری از دندانهای فک بالا و پایین توسط ارتودنتیست دندان. این مرحله ۳۰ ثانیه طول میکشد و برای جلوگیری از حالت تهوع میبایست با حفظ آرامش از راه بینی، تنفس کنید.
مرحله دوم: اقدامات اولیه ارتودنسی دندان
- طرحریزی برنامهی درمانی پس از ارزیابی تصاویر رادیوگرافی و قالبها
- استفاده از جداکنندههای فلزی یا پلاستیکی در صورت کم بودن فضای بین دندان
- بررسی ضرورت یا عدم ضرورت نیاز به کشیدن برخی از دندانها در طول پروسهی درمانی
- تمیز کردن دندانهای بیمار. مشکلات دندانی مانند پوسیدگی، پر کردن و … باید قبل از قرارگیری بریس رفع شود.
- در صورت نیاز به جراحی فک، پیش از قراردهی بریس باید صورت پذیرد.
مرحله سوم: قراردهی بریس
- خشک کردن دندانها و استفاده از اسید سفیدکننده مخصوص
- قراردهی براکتها بر روی دندانها
- قراردهی سیم قوسی از بین تراکتها برای بستن فواصل بین دندانی و تعبیهی کشهای کوچک (قطعات مسدودکننده دایره مانن) روی براکتها
مرحله چهارم: تنظیم کردن ارتودنسی دندان به صورت ماهانه
تنظیم کردن بریس میبایست هر ۴ الی ۶ هفته یکبار صورت پذیرد. بعد از تظیم، ممکن است چند روز درد داشته باشید که در این مدت از غذاهای نرم میل بفرمائید تا درد به طور کامل از بین برود.
مرحله پنجم: خارج کردن بریس
در این مرحله، بریس توسط دندانپزشک سریع برداشته میشود. در این مرحله لایهای از پلاستیک پیوندی از روی دندانها برداشته شده و با مینا پوشش داده شده و در نهایت پولیش میشود.
مرحله نهایی: قراردهی پلاکها
بعد از صرف هزینه و زمان که برای صاف کردن دندانهایتان صرف کردهاید، اکنون زمان آن رسیده تا تحت نظارت متخصص ارتودنسی دندان، با قراردهی پلاکها، موقعیت جدید و زیبایی برای دندانهایتان به ارمغان بیاورید.
در کلینیک دندان پزشکی سامان از روش های نوین ارتودنسی دندان تحت عنوان «MBT» استفاده میشود که بدون نیاز به کشیدن دندان، با بهرهگیری از براکتها و ارتودنسی همرنگ دندان، علاوه بر کاهش ۵۰ درصدی طول درمان، زیبایی بیمار نیز حفظ شده و رضایت مندی وی جلب میشود. برای آگاهی از این رویکرد و دریافت مشاورههای تخصصی از متخصصین ارتودنسی دندان کلینیک سامان، با ما تماس بگیرید.